Scene on Three (3)

Tanggal 30 dan 31, kemudian diikuti tanggal 3 dalam minggu yang sama, rasanya agak berlebihan kalau membuat Scene on Three satu per satu. Jadi untuk kali ini, saya membuat Scene on Three untuk edisi hari ini, 30 Juli, sekaligus besok tanggal 31 Juli 2013. Bagi yang ingin berpartisipasi, ada waktu dua hari untuk membuatnya.

SceneOnThree

Kali ini ada dua scene yang ingin saya bagi. Bukan karena waktunya dua hari, tapi karena kedua scene ini sejatinya mirip dan berasal dari buku yang sama. Alasan selanjutnya adalah saya kesulitan jika disuruh memilih salah satu. Keduanya saya ambil dari sebuah play dari Oscar Wilde yang berjudul The Importance of Being Earnest.

Cecily.  May I offer you some tea, Miss Fairfax?
Gwendolen.  [With elaborate politeness.]  Thank you.  [Aside.]  Detestable girl!  But I require tea!
Cecily.  [Sweetly.]  Sugar?
Gwendolen.  [Superciliously.]  No, thank you.  Sugar is not fashionable any more. [Cecily looks angrily at her, takes up the tongs and puts four lumps of sugar into the cup.]
Cecily.  [Severely.]  Cake or bread and butter?
Gwendolen.  [In a bored manner.]  Bread and butter, please.  Cake is rarely seen at the best houses nowadays.
Cecily.  [Cuts a very large slice of cake, and puts it on the tray.]  Hand that to Miss Fairfax.
[Merriman does so, and goes out with footman.  Gwendolen drinks the tea and makes a grimace.  Puts down cup at once, reaches out her hand to the bread and butter, looks at it, and finds it is cake.  Rises in indignation.]
Gwendolen.  You have filled my tea with lumps of sugar, and though I asked most distinctly for bread and butter, you have given me cake.  I am known for the gentleness of my disposition, and the extraordinary sweetness of my nature, but I warn you, Miss Cardew, you may go too far.
Cecily.  [Rising.]  To save my poor, innocent, trusting boy from the machinations of any other girl there are no lengths to which I would not go.

Dalam adegan ini, sedang terjadi kesalahpahaman antara Cecily dan Gwendolen tentang kekasih mereka yang (mengaku) bernama Ernest Worthing. Sebagai tuan rumah dan orang Inggris yang baik, rasanya kurang sopan jika melewatkan waktu minum teh. Pertengkaran pun bisa tetap dilakukan dengan cara yang ‘elegan’ :p.

Algernon.  If it was my business, I wouldn’t talk about it.  [Begins to eat muffins.]  It is very vulgar to talk about one’s business.  Only people like stock-brokers do that, and then merely at dinner parties.
Jack.  How can you sit there, calmly eating muffins when we are in this horrible trouble, I can’t make out.  You seem to me to be perfectly heartless.
Algernon.  Well, I can’t eat muffins in an agitated manner.  The butter would probably get on my cuffs.  One should always eat muffins quite calmly.  It is the only way to eat them.
Jack.  I say it’s perfectly heartless your eating muffins at all, under the circumstances.
Algernon.  When I am in trouble, eating is the only thing that consoles me.  Indeed, when I am in really great trouble, as any one who knows me intimately will tell you, I refuse everything except food and drink.  At the present moment I am eating muffins because I am unhappy.  Besides, I am particularly fond of muffins.  [Rising.]
Jack.  [Rising.]  Well, that is no reason why you should eat them all in that greedy way. [Takes muffins from Algernon.]
Algernon.  [Offering tea-cake.]  I wish you would have tea-cake instead.  I don’t like tea-cake.
Jack.  Good heavens!  I suppose a man may eat his own muffins in his own garden.
Algernon.  But you have just said it was perfectly heartless to eat muffins.
Jack.  I said it was perfectly heartless of you, under the circumstances.  That is a very different thing.
Algernon.  That may be.  But the muffins are the same.  [He seizes the muffin-dish from Jack.]
…..
…..
Jack.
  [Picking up the muffin-dish.]  Oh, that is nonsense; you are always talking nonsense.
Algernon.  Jack, you are at the muffins again!  I wish you wouldn’t.  There are only two left.  [Takes them.]  I told you I was particularly fond of muffins.
Jack.  But I hate tea-cake.
Algernon.  Why on earth then do you allow tea-cake to be served up for your guests?  What ideas you have of hospitality!
Jack.  Algernon!  I have already told you to go.  I don’t want you here.  Why don’t you go!
Algernon.  I haven’t quite finished my tea yet! and there is still one muffin left.  [Jack groans, and sinks into a chair.  Algernon still continues eating.]

Kedua sahabat ini, sekaligus sumber perselisihan kedua gadis tadi, menyusul ke setting tempat minum teh tersebut. Setelah mengetahui bahwa mereka terlibat masalah, dan kedua gadis itu telah beranjak, mereka berselisih paham, berdebat, sambil minum teh🙂.

Kedua scene ini merupakan contoh kekonyolan Wilde yang cerdas dan menarik. Namun, yang agak menarik perhatian di sini adalah keterlibatan makanan dalam humornya (yang bisa ditemukan bukan hanya dalam dua scene ini). Oleh karena ini adalah karya klasik, mudah saja mencari analisis tentang ‘makanan’ dalam karya Wilde, di antaranya:

Because the men fight over food the most (Algernon’s wolfing down of the cucumber sandwiches to Lady Bracknell’s distress, Jack’s settling for bread and butter, Algernon’s consumption of Jack’s wine and muffins), we suspect that food fights are their way of expressing their sexual frustration in the face of unusually domineering women. (source)

On one level, the jokes about food provide a sort of low comedy, the Wildean equivalent of the slammed door or the pratfall. On another level, food seems to be a stand-in for sex, as when Jack tucks into the bread and butter with too much gusto and Algernon accuses him of behaving as though he were already married to Gwendolen. Food and gluttony suggest and substitute for other appetites and indulgences. (source)

Apapun maksudnya, yang penting mari tertawa bersama Wilde. Dan, oh, tea-cake boleh juga kalau tidak ada yang berminat.

Sambil minum teh, boleh cari ide untuk Scene on Three :

  1. Tuliskan suatu adegan atau deskripsi pemandangan/manusia/situasi/kota dan sebagainya ke dalam suatu post.
  2. Jelaskan mengapa adegan atau deskripsi itu menarik, menurut versi kalian masing-masing.
  3. Jangan lupa cantumkan button Scene on Three di dalam post dengan link menuju blog Bacaan B.Zee.
  4. Masukkan link post kalian ke link tools yang ada di bawah post Bacaan B.Zee, sekalian saling mengunjungi sesama peserta Scene on Three.
  5. Meme ini diadakan setiap tanggal yang mengandung angka tiga, sesuai dengan ketersediaan tanggal di bulan tersebut (tanggal 3, 13, 23, 30, dan 31).

14 responses to “Scene on Three (3)

  1. Pingback: Scene on Three 2: The Rescue | lustandcoffee

  2. Wkwkwkwk…adegan rebutan muffin itu bener2 hilarious!
    Aku baca itu sampe sakit perut dah. Love Wilde more because of that!
    Dan baca play ini sering bikin perut laper, dengan adanya muffin dan cucumber sandwich itu…. >,<

  3. belom pernah baca wildeeeee ;p adegannya humoris gitu yaaa…dan sayang juga sekarang orang inggris udah jarang tea time😀

    • Iya, play-nya yg terkenal emang yg comedy sih, meski punya tragedy juga. Aku masih ada 2 draft review Wilde sebenernya, yg agak beda sama yg ini. Ayo bacaa, cepet & seru kok, paling berapa jam selesai

  4. Jadi pengen ngeteh.
    Astrid: aku baru baca Dorian Gray.feelnya beda ama yang ini.

  5. hahaha, akhirnya aku ngerti dan bisa senyamsenyum😄

  6. hahahahahaha.. lucu yaa adegan di atas :)) and bener jugaa.. tuh tea-cake daripada dianggurin mending dilempar ke sini ajaa, siap menampung, hahaha😀

  7. Pingback: Scene on Three #1 | Simply Me

  8. khas orang Inggris banget.. tidak bisa melewatkan waktu minum teh *langsung inget Miss Marple dan Lima Sekawan*
    aku juga mau muffin nya, tapi sama kopi bisa gak😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s